top of page

Актуелни објави

MSD365BC.png

What are the steps to upgrade/migrate from Navision or Dynamics NAV to Business Central

MSD365BC.png

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

MSD365BC.png

Translation on Macedonian Language for Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MSD365BC.png

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

блог

Концепт за Службени патувања

Службените патувања во организациите што имаат вработени кои вршат продажба по региони или одат на усовршувања во странство се предизвик...

300x250_Banner dyn365bc.jpg

Најнови објави

Michelin поттикнува успех за своите мали бизниси со Microsoft Dynamics 365 Business Central

Nanoleaf станува попродуктивен за 33% со Dynamics 365 Business Central

Новост е: Карактеристики на продуктивност во веб-клиентот (2023 release wave 2)

Business Central: Интегрирано работење со Microsoft Outlook, Excel, and Teams

Бесплатна пресметка на плата за 2024 година, вклучува минат труд (стаж) и месечен ангажман

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

Новини во управувањето со складишта (Business Central 2023 release wave 2)

Ново: мобилната апликација на Business Central со сосема нови можности за скенирање на баркодови

Herbelin користи податоци собрани од Business Central за да испорача часовници од светска класа

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MakasIT.gif


Dynamics NAV, Службени патувања

Службените патувања во организациите што имаат вработени кои вршат продажба по региони или одат на усовршувања во странство се предизвик за секоја компанија или јавна установа. Главните менаџери е потребно да одлучат за трошоците на службеното патување на вработениот или за себе, а сметководителите треба да ги документираат службените патувања заедно со сметките и соодветно да ги прокнижат во главната книга. Вработените што одат на службени патувања имаат потреба одлучувањето за патувањето да биде побрзо, а средствата што ќе ги добијат за аванс да можат да го покријат целото службено патување.

Microsoft Dynamics NAV е глобално ЕРП деловно решение за мали и средни организации кое нуди подобра контрола на финансиите и сметководството и ги поедноставува активностите во ланецот на набавки и продажби, производството и оперативните активности. Иако има можности да се водат службените патувања во NAV, Логин Системи изработи посебен модул за службените патувања кој работи интегрирано со NAV и е во согласност со македонските прописи и барања.

На концептуално ниво, работењето на модулот може да се опише во неколку реченици. Вработениот што треба да оди на патување прави Барање за службено патување во NAV и го испраќа по емаил или по систем до претпоставениот. Претпоставениот го одобрува барањето заедно со предвидените трошоци, а одговорниот во финансии му исплаќа аванс за патувањето. Откако ќе го изведе патувањето, вработениот прави извештај и ги внесува сметките (превоз, јадење, деловен ручек, хотел, награди, ...) во NAV. На крајот претпоставениот и/или сметководителот му го одобруваат патувањето и даваат налог за исплата на дополнителни средства или вработениот го враќа остатокот од авансот.

При книжењето на службеното патување, се ажурира Главната книга, благајната заедно со посебните каси за валути и делот за човечки ресурси (кадрова служба). Бидејќи податоците се интегрирани, менаџментот на организацијата може да добива извештаи и информации за обемот на службените патувања, да ги споредува трошоците во однос на неговите продажни учиноци, или да се споредуваат трошоците на вработените за едукација на годишно ниво. NAV е платформата која се користи како инпут за мерење на учиноците на организацијата, тимовите и поединците преку методологии каква што е Kaplan/Norton Balanced Scorecard.

Во наредниот блог ќе има подетални информации за модулот за Службени патувања.

###

Логин Системи е овластен имплементатор на решенија базирани на Dynamics NAV во Македонија. Ако имате софтвер за сметководство и деловни операции кои не ги задоволуваат вашите нараснати барања или не сте задоволни од целокупната услуга од вашиот провајдер на софтвер, Ве охрабруваме да разговарате со нас и да започнеме соработка на имплементирање и одржување на Dynamics NAV. Повеќе информации за можностите на Dynamics NAV 2017 и неговото лиценцирање може да се добијат од оригиналните документи на Microsoft што може да се преземат од страната www.loginsystems.biz/microsoft-dynamics-nav.

0 comments

Comments


LSFacebookWider.png
LSMessengerTransparent.png
LSWhatsAppTransparent.png
LSeMailTransparent.png
LSTwitter.png
LSLinkedInTransparent.png

Поврзани производи и услуги

Сметководство

 Прегледај го форумот за сметководство и финансии и учествувај во дискусиите на фелата.

Програм за плата

Ако сте поголема организација, модулот за пресметка на плата е интегрален дел на Dynamics NAV / 365 Business Central.

bottom of page