top of page

Актуелни објави

MSD365BC.png

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

MSD365BC.png

Translation on Macedonian Language for Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MSD365BC.png

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MSD365BC.png

Новина за Пејпал: онлајн курс со самостојно темпо - бесплатен за првите пријавени

блог

Битка или соработка меѓу сметководителите и фирмите

Што се случува ако фирмата одлучи да користи ERP решение со вградено сметководство и интегрирано комерцијално-материјално работење? Дали...

пишува:

Angel Face

Автор

27.12.2021

Notebook and Fountain Pen

категории

Битка или соработка меѓу сметководителите и фирмите

300x250_Banner dyn365bc.jpg

Најнови објави

Nanoleaf станува попродуктивен за 33% со Dynamics 365 Business Central

Новост е: Карактеристики на продуктивност во веб-клиентот (2023 release wave 2)

Business Central: Интегрирано работење со Microsoft Outlook, Excel, and Teams

Бесплатна пресметка на плата за 2024 година, вклучува минат труд (стаж) и месечен ангажман

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

Новини во управувањето со складишта (Business Central 2023 release wave 2)

Ново: мобилната апликација на Business Central со сосема нови можности за скенирање на баркодови

Herbelin користи податоци собрани од Business Central за да испорача часовници од светска класа

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

Новина за Пејпал: онлајн курс со самостојно темпо - бесплатен за првите пријавени

MakasIT.gif

Што се случува ако фирмата одлучи да користи ERP решение со вградено сметководство и интегрирано комерцијално-материјално работење? Дали со тоа фирмата кажува збогум на сметководственото биро?


На прва помисла, користењето на ERP решенијата кај малите фирми ќе ја намали работата на сметководствените фирми. Некои бироа стравуваат дека ќе ја изгугат работата со своите клиенти. Веројатно со право мислат така. Но дали користењето сметководство базирано на ERP не може да биде голема можност за дополнителни приходи на сметководствените бироа?

Ако се анализира релацијата и сработката меѓу фирмите и сметководствените бироа, ќе се уочи дека сметководствените бироа испорачуваат четири групи на активности и одговорности. Такви групи се сметководствено-стручните работи (деловни, правни и сметководствени совети како и стручни книжења и изработка на ДДВ пријави и завршна пресметка). Друга група е поврзана со рутинско-внесувачки работи какви што се повторно прегледување и внесувањена документи и изготовка на извештаи.

Со користење на ERP решенија внесувањето на документи си и нивното книжење во главната книга го прави самата. Исто така фирмата си ги "вади" извештаите извештаите директно од системот. Смектоводствената фирма може да ги проверува книжењата од време на време, да врши корективни и дополнителни книжења за деловни одлуки и да биде одговорна за ДДВ пријавата и завршната пресметка (види слика подолу).


Прераспределба на активностите и одговорностите во сметководството

Прераспределба на активностите и одговорностите

Со ваквата распределба, сметководствената фирма ќе се „раатиса“ од мануелната работа која има ниска вредност и ќе се остручи во давање на услуги со поголема вредност. Бидејќи обемот на мануелна работа потенцијално ќе опадне, сметководствената фирма ќе има слободни ресурси за опслужување на повеќе клиенти со пакети за сметководствен консалтинг, поддршка во сметководството како и одговорноста за завршната пресметка. Некои сметководствени фирми интересот ќе го најдат и во изнајмување на ERP системи на своите клиенти - пракса што веќе наголемо постои во земјите од Европската унија.

Општо земено, ако се споредат традиционалното работење и работењето со хостирано ERP решение, ќе се увиди дека фирмите за истите пари или за приближно истите пари ќе имаат целосна контрола на сопствените податоци и ќе имаат ажурни и навремени извештаи. Наместо цело сметководство, тие ќе ги ангажираат сметководствените фирми за контрола во сметководството или поддршка на сметководството.

Со новиот начин, фирмата може да каже „збогум“ на двојни и тројни внесувања, различни несовпаѓачки извештаи, доцни анализи и слично. Со користењето на ERP, дел од фирмите што имаат интерно сметководство ќе можат да ги аутсорсираат овие активности со што ќе се зголемува работата на сметководствените фирми. На цена ќе дојдат квалитетните сметководители наместо сметководителите што имаат „брзи прсти“ да внесуваат документи во сметководствените програми.

Се чини дека никогаш не било подостапно користењето на ЕРП систем од светска класа во Македонија. Забележлив е трендот кај некои сметководствени фирми кои веќе почнаа да се прилагодуваат на промените и нудат различни пакети наместо само целосно сметководство.

 

Microsoft Dynamics NAV (од 2018та како Dynamics 365 'Tenerife' е најкомплетниот интегриран сметководствен систем што се нуди во Македонија. Тој е најпопуларниот ERP за мали и средни фирми во светот - 100.000 организации работат со NAV. Целосна листа на македонска локализација и надополнувања има тука.

Логин Системи е овластен партнер и имплементатор на решенија и услуги базирани на Microsoft Dynamics NAV од 2002ра година до денес.

0 comments

Comments


LSFacebookWider.png
LSMessengerTransparent.png
LSWhatsAppTransparent.png
LSeMailTransparent.png
LSTwitter.png
LSLinkedInTransparent.png

Поврзани производи и услуги