За Пејпал се бара масовност. Активна масовност. Да презентираме на Пејпал дека има потенцијален бизнис.
Сите викаат дека има интерес. Верувам дека има интерес. Но знаете многу добро дека во бизнисот се важни бројките. И големите играчи одлуки прават според бројки наместо на емоции.
Иницијативата за Пејпал ја потпишаа 1300 ентитети, дел фирми, дел поединци. Неочекувано висока бројка која многу пријатно ме изненади. Сепак. Пред две години ова беше недоволно за Пејпал да отвори операции во Мк. И сега не е доволно. Некои се обратиле во Пејпал и добиле куртоазен одговор дека не е време за бизнис одлука.
Ни останува самите да си помогнеме. Да го сработиме нашиот дел од задачата.
Утре Пејпал да дојде, дали некој знае колкави провизии ќе имаат банките? Колкава ќе биде тарифата на шпедитерите? Ако треба да продадам слика за 200 евра, колку ќе ми остане како печалба? На пример, ако за транспорт ми требаат 50 евра, шпедитерот ми зема 60 евра, банката да ми земе 30 евра, Пејпал ми зема 2,5%, колку пари ќе ми останат од 200 евра? Ќе излезе дека за слика од 200 евра може ќе треба да се издвојат Цирка 130 евра како трошоци. Или повеќе, а може и многу помалку. Каде се материјалите и трудот? Дали се исплати?
Затоа е важно да се дебатира фокусирано на форум наместо на разни места на фејсбук, важно е да има сугестии и коментари, да се споделува. Да се изродат нови идеи како да се подобрат условите за работење. И потоа една по една да се решаваат во институциите. Само така може да има прогрес. Кога ќе се средат работите, Пејпал не мора да дојде. Ќе дојде некој друг ... Но системот и процедурите во државата ќе стане подобрен.
Нека не ве м’рзи. Пред многу години некои се фатиле за пушка за да се изборат за подобар живот. Ние можеме со “модерни” пушки да се избориме за подобра сегашност и иднина.
❤️Мк
top of page
Форум на Логин Системи
Прашање?
Заштеди време за евалуација и подесување на Пејпал за прием на пари. Закажи термин за премиум консултација. 👇
Подесување на бизнис сметка и прием на пари со PayPal во Македонија
30 min
36 евра
Ако не си член на сајтот, регистрирај се тука 👉
Zdravo,
Me intersira dali ako za uslugi koi nudam na Internet, kako fizicko lice - gragjnin na drzavava, pri preflranje na parite od PayPal vo smetka licna vo Banka vo zemjava treba da uplatam nekoj danok ?
Неверувам дека пазарот е причината, Пејпал е активен во земји кои имаат помал пазар и од нашиот.
Од овие можеби некои имаат за нијанса подобра економија, но повеќето се поутепани од нас.
Antigua and Barbuda,
Barbados,
Belize,
Dominica,
Fiji,
French Polynesia,
Grenada,
Malawi,
New Caledonia,
Palau
Saint Kitts and Nevis,
Saint Lucia,
Seychelles,
Trinidad and Tobago
Turks and Caicos Islands
„Постапката за отворање на пејпал сметка за трговци и продавачи е многу едноставна. Отвораш девизна сметка во банка во Албанија - на пример ПроКредит. Ја пријавуваш сметката во Пејпал и си го ажурираш профилот на пејпал. И почнуваш да продаваш. Парите од продажбата преку Пејпал се префрлаат на сметката на банката секој први во месецот. “ Зарем смее македонски државјанин да отвори сметка во странска банка? Како тие приходи би се оданочиле во Македонија? Може да ми ја појасните постапката и македонската законска регулатива?
Eden od klucnite cekori za da se namalat trosocite za izvoz na poedinecni mali pratki, e za izvozni proceduri da se koristi Spedicijata na Makedonska Posta, ovde mislam moze da de izdejstvuva nekoja povlastena cena, i poednostavena procedura! Koj saka pobrzo ili poskapo, neka ide kaj DHL Fedex...
"Иницијативата за Пејпал ја потпишаа 1300 ентитети, дел фирми, дел поединци. Неочекувано висока бројка која многу пријатно ме изненади. Сепак. Пред две години ова беше недоволно за Пејпал да отвори операции во Мк. И сега не е доволно. Некои се обратиле во Пејпал и добиле куртоазен одговор дека не е време за бизнис одлука." Не би се соогласил со горецитираното. Колку што сум запознаен јас со ситуацијата, ПејПал сеуште немаме поради тоа што одговорните министерства и банките во државата со години не дозволуваат да имаме. Воедно, Венко и ти имаше твит во 2017-та со одговор од ПејПал каде јасно е наведено дека банките во МК со години не им дозволуваат да ги прошират своите услуги. Во текстот горе велиш да се фатиме за работа и да одиме по институциите, една по една за да ги решаваме проблемите, ако добро го разбрав тој дел. Воопшто не би се соогласил со тоа, Венко 2020-та е за неполни 3 месеци, Македонија и Косово останаа единствени без ПејПал. Дали некој во државата е платен за да работи да овозможи услови за работење, да средува препреки и да се преговара со ПејПал за да почне да работи и кај нас, или некој е платен за да седи, а ние што со години чекаме ПејПал, без да сме платени ќе трчаме да ја завршиме работата на тие што се платени да го работат тоа? Дали имаме ние право да ги запрашаме одговорните министерства како и НБРМ, зошто останавме последна држава на Балканот каде нема ПејПал, зошто никој од нив не излезе јавно да каже зошто немаме ПејПал во државата? Дали може да ни кажат дали воопшто имало обид да се контактира ПејПал по официјални канали, или ќе пуштат една две вести по медиумите дека министерството за финансии ја превземало иницијативата за ПејПал, а во позадина можеби воопшто не се ни потрудиле да направат нешто друго освен да кажат дека ја превземале иницијативата. Дали државата е свесна дека многу голем дел од младите се отселија од државата, дали со ваквиот однос сакаат и останатите да се отселат? Што треба да правиме ние, да бараме Бугарско државјанство за да можеме да отвориме ПејПал, бидејќи нашата држава не ја лази мува дека останавме последни без ПејПал и никој јавно не проговори зошто немаме? Браво за твоите напори, и постојани обиди да ги информираш надлежните министерства, да објавуваш новости околу ПејПал, но јас колку што гледам во нашава држава апсолутно никој од надлежните не се интересира за оваа област. Моите очекувања се дека како што се крена прашина во 2017-та околу ПејПал, истото се случува моментално, ќе се прикаже дека демек нешто се работи, и повторно ќе настане затишје неколку години, а банките ќе останат главните играчи.