top of page

Актуелни објави

MSD365BC.png

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

MSD365BC.png

Translation on Macedonian Language for Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MSD365BC.png

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MSD365BC.png

Новина за Пејпал: онлајн курс со самостојно темпо - бесплатен за првите пријавени

информација

блог

Директна и ефикасна миграција во Microsoft Dynamics NAV / 365 Business Central

Надградбата од Dynamics NAV 2009 или од кој било друг сметководствен програм на најновите верзии Dynamics NAV 2018 или Microsoft Dynamics...

пишува:

Angel Face

Автор

27.12.2021

Notebook and Fountain Pen

категории

Директна и ефикасна миграција во Microsoft Dynamics NAV / 365 Business Central

300x250_Banner dyn365bc.jpg

Најнови објави

Michelin поттикнува успех за своите мали бизниси со Microsoft Dynamics 365 Business Central

Nanoleaf станува попродуктивен за 33% со Dynamics 365 Business Central

Новост е: Карактеристики на продуктивност во веб-клиентот (2023 release wave 2)

Business Central: Интегрирано работење со Microsoft Outlook, Excel, and Teams

Бесплатна пресметка на плата за 2024 година, вклучува минат труд (стаж) и месечен ангажман

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

Новини во управувањето со складишта (Business Central 2023 release wave 2)

Ново: мобилната апликација на Business Central со сосема нови можности за скенирање на баркодови

Herbelin користи податоци собрани од Business Central за да испорача часовници од светска класа

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MakasIT.gif

Надградбата од Dynamics NAV 2009 или од кој било друг сметководствен програм на најновите верзии Dynamics NAV 2018 или Microsoft Dynamics 365 Business Central може да биде многу сложен и долготраен процес. Ако решението во Dynamics NAV 2009 содржи многу кастомизации и дополнителни полиња, тоа може да биде многу отежнувачка мисија.


Постојат повеќе видови на миграција на податоците и за тоа пишував во блог постот "Опција за миграција од постоечки во нов светски сметководствен систем".


Во овој блог пост ќе пишувам за целосна миграција на податоците во новите верзија за MIcrosoft Dynamics NAV / 365 Business Central. Логин Систем разви приод со директен премин кон новите верзии со миграциските алатки на Логин Системи.Типичен приод кон надградба на ERP систем Microsoft Dynamics


Типичен начин на надградба на решенија базирани на NAV 2009 е да се користат чекорите што се препорачани од Microsoft преку надградба на апликацискиот код и податоците верзија по верзија. Тоа се прави со неколку чекори и многу пот-чекори. 


Типичен приод кон надградба на ERP систем
Типичен приод кон надградба на ERP систем

Надградбата се прави прво од NAV 2009 во NAV 2013 R2 при што се мигрира апликацијата и податоците. Потоа се прави надградба на апликацијата и податоците од NAV 2013 R2 во NAV 2018 CU2, па на крајот да се надгради до NAV 2018 последен апдејт или Microsoft Dynamics 365 Business Central.Приод преку директно мигрирање само-на податоците


Логин Системи разви начин на надградба на претходните верзии од Dynamics NAV преку директен пренос само на податоците кон најновите верзии на Microsoft Dynamics NAV или Microsoft Dynamics 365 Business Central.мигрирање само-на податоците со алатките на Логин Системи
мигрирање само-на податоците со алатките на Логин Системи


Со овој приод компанијата ќе има чиста верзија на Dynamics NAV / 365 и ќе може да ги надгради само неколкуте хоризонтални кастомизации или надополнувања. Бидејќи се инсталира чиста нова верзија од ЕРП решенито, компанијата ќе може едноставно да постави нови вертикални модули од различни производители на софтвер.


Процес на миграција


Процесот на миграција е типично проектен со неколку фази. Прво ја анализираме податочната структура на постоечкото решение што треба да се надгради. Со компанијата зборуваме која информација е задолжителна, што е пожелно, а што не треба да се префрлува.Чекори во процесот на миграција
Чекори во процесот на миграција


Потоа го дизајнираме решението со алатките за миграција. 

Следен чекор е изведба на трансферот на податоци чекор по чекор (ставки во главна книга, листи и регистри/налози за книжење). Овој чекор се изведува во неколку часови или денови и зависи од големината на базата и бризната на компјутерската мрежа од едниот сервер до другиот. 


Придобивки од начинот на директна миграција на податоците со алатките на Логин Системи


Со користењето на алатката за миграција на податоците од Логин Системи некои корисници на домашен софтвер (Зонел, Инфо-биро, Дуна, Акцент, ...) или други ЕРП решенија (Sage, Oracle, Пантеон, и др.) може да мигрираат на најновите технологии за ЕРП од Microsoft. Сега главната пречка за премин кон Microsoft Dynamics NAV / 365 Business Central може да се изведе со овие алатки и да се зачуваат битните информации од претходниот систем. 


Миграциските алатки на Логин Системи се испробан концепт и се искористени при миграцијата во неколку компании во Македонија и Косово.


Опции за миграција https://www.loginsystems.biz/news/migracijastaripodatocivonav


 Содржината на блог-постот е иницијално објавен на страната https://www.loginsystems.biz/migracija-na-stari-podatoci.
0 comments

Comments


LSFacebookWider.png
LSMessengerTransparent.png
LSWhatsAppTransparent.png
LSeMailTransparent.png
LSTwitter.png
LSLinkedInTransparent.png

Поврзани производи и услуги

Сметководство

 Прегледај го форумот за сметководство и финансии и учествувај во дискусиите на фелата.

Програм за плата

Ако сте поголема организација, модулот за пресметка на плата е интегрален дел на Dynamics NAV / 365 Business Central.

bottom of page