top of page

Актуелни објави

MSD365BC.png

1

информација

Топ 10 најчитани написи за стратегија и менаџмент

Форумот за стратегија и менаџмент на Логин Системи има корисни написи за теми кои се практични за бизнисот и менаџментот, а се поткрепени...

пишува:

Angel Face

Автор

22.09.2018

Notebook and Fountain Pen

категории

Топ 10 најчитани написи за стратегија и менаџмент

300x250_Banner dyn365bc.jpg

Најнови објави

|

MakasIT.gif

Форумот за стратегија и менаџмент на Логин Системи има корисни написи за теми кои се практични за бизнисот и менаџментот, а се поткрепени со теоретски сознанија. Во оваа прилика ги издвојуваме десетте најчитани написи од форумот досега - форумот е отворен за коментари, нови написи и лајкувања.
Да почнеме од десет па накај врвот ...10 Дефиниција: Стратегија


Стратегија за прв пат се јавува како војнички поим (од грчкиот збор stratego) кој се користи за да се опише уметноста на војување на генералот. Под стратегија се подразбира  планот на генералот за распоредување и маневрирање на неговите сили со цел да се победи војската на непријателот.9 Како до балансиран животен стил? Со правилото 80/20.


Сте слушнале ли за тн. 80/20 правило? Независно од вашиот одговор, во продолжение ќе прочитате за изворната примена на правилото, но и за моите препораки како да се употреби неговата логика, за промена на животната филозофија во насока на водење поизбалансиран, а со тоа и среќно-успешен живот.8 План за одбрана на Велика Британија со Balanced Scorecard

Карактеристика на планот за одбрана на Велика Британија е тоа што се користи општо-прифатена методологија за стратегија и изведба на стратегија оригинално поставена од Др. Каплан и Др. Нортон - Balanced Scorecard. Методологијата Balanced Scorecard како методологија наоѓа широка примена во бизнисот и во владата.7 Четири перспективи на бизнисот (и организацијата) со BSC

Многу често луѓето мислат дека мерењето е алатка за контрола на однесувањето и оценување на изминатите перформанси на вработените и организацијата. Всушност, Balanced Scorecard (BSC) се користи на поинаков начин.
6 Пресметка на цена на чинење на вработен или ресурс


... пример со мерење на трошоците на медицинска сестра при работа со пациенти кадешто ќе користам податоци кои повеќе одговараат на македонските услови. Исто така на крајот од овој пост поставувам линк за урнек во Excel за пресметка на цена на чинење на ресурс.5 Поим: Стратешка агенда за промени


Стратешка агенда за промени е ефективен начин за одредување, сумаризирање и социјализирање на т.н. Случај за промени. Агендата ги отсликува деловните предизвици што насочуваат кон потребата од промени кај критичните перформансни димензии. Агендата за стратешки промени ги одредува тековните наспроти достижните и посакуваните состојби за секоја димензија. Пример со FBI.4 Инфраструктура за креирање и изведување на стратегија


Квалитетни анализи и корисни одлуки за креирање и изведување на победнички стратегии е речиси невозможно без пристап и користење на квалитетни податоци. ЕРП системите имаат клучна улога во креирањето и изведбата на стратегијата. Тие се дел од т.н. овозможувачи на стратегијата (анг. strategy enablers). 
3 Стратегија: Градење правосудство во МК со моделот на Шкотска


Градењето на правосудниот систем на Шкотска е школски пример како се гради и изведува стратегијата за подобар правосуден систем. Шкотска е релативно мала земја и може да се земе како модел со принципи врз кој ќе се гради правосудниот систем во Македонија.2 Историски показатели или водечки индикатори?


Историски показатели или водечки индикатори?

За остварување на стратегиските цели потребно е да се користи соодветен микс од историски показатели и водечки индикатори. Мерките со кои се стимулираат постигнување на идни резултати се нарекуваат водечки индикатори (анг. leading indicators).1 (Би)вол-стадо или лет на полските гуски


Разликите во стилот на менаџмент базиран на стадото биволи и летот на гуските е голем. Со парадигмата на јатото од гуските, може лесно да се увидат придобивките од засилениот "тимски" приод каде што секој е вовлечен во активности за групата да може да стигне до посакуваната одредница.#Стратегија #Форум #ЛогинСистеми #Менаџмент


 


Членувањето во форумот на Логин Системи е бесплатно. Повеќе за членовите има на линкот Членови. Кликнете на главната страница за форумот за да ги видите рубриките на форумот.


0 comments
LSFacebookWider.png
LSMessengerTransparent.png
LSWhatsAppTransparent.png
LSeMailTransparent.png
LSTwitter.png
LSLinkedInTransparent.png

Поврзани производи и услуги

Product LS

Сметководство

 Прегледај го форумот за сметководство и финансии и учествувај во дискусиите на фелата.

Програм за плата

Ако сте поголема организација, модулот за пресметка на плата е интегрален дел на Dynamics NAV / 365 Business Central.

bottom of page