top of page

Актуелни објави

MSD365BC.png

1

информација

функционалности

Разлика меѓу ERP и софтвер за сметководство што се вика ЕРП

Има разлика меѓу Microsoft Dynamics NAV како вистински ERP и останатите, претежно-локални, софтвери што се нудат во Македонија....

пишува:

Angel Face

Автор

21.02.2018

Notebook and Fountain Pen

категории

Разлика меѓу ERP и софтвер за сметководство што се вика ЕРП

300x250_Banner dyn365bc.jpg

Најнови објави

|

MakasIT.gif

Има разлика меѓу Microsoft Dynamics NAV како вистински ERP и останатите, претежно-локални, софтвери што се нудат во Македонија. Останатите софтвери (само) евидентираат податоци во сметководството и најчесто е потребно одделно да се запишуваат податоците во другите „островца“ од програми.


Со Dynamics NAV се евидентираат трансакции во интегрираните области како комерција, магацини, материјално работење и ПОС, и сето тоа автоматски се книжи во сметководството според книжни шеми што претходно ги одредил сметководителот, а ги верификувал генералниот менаџер или сопственикот. Со други зборови, со Dynamics NAV се евидентира и се ВОДИ бизнисот интегрирано и целосно.


... со Dynamics NAV се евидентира и се ВОДИ бизнисот интегрирано и целосно

Ќе дадам и пример за придобивките од вистински ERP. Пред 15на години користевме локален софтвер за сметководство и бевме не повеќе од 20 вработени. Правевме околу 500 до 600 фактури годишно. Но почна бизнисот да расте драматично, вработените беа со право истоштени и бараа засилување - според проценките требаше да примиме од 5 до 8 нови вработени, претежно во администрација и продажба. Но дури и со приемот на новите вработени не се гарантираше дека фирмата успешно ќе ги сработува нараснатите деловните задачи - обично нови вработени генерираат потреба од дополнителни вработени ако процесите не се оптимизирани и автоматизирани.


Наместо вработување, одлучивме да ги поедноставиме и автоматизираме процесите што неминовно доведе до заменување на локалниот софтвер со меѓународно признат ЕРР софтвер Navision (подоцна превземен во портфолиот на Microsoft и преименуван во Microsoft Dynamics NAV). Обемот на работа се зголеми за десетина пати во наредните година две - годишно почнавме да правиме од 5.000 до 6.000 фактури, а бројот на вработени остана речиси ист!!!!??? За волја на вистината, се засиливме со еден до двајца вработени на места кои претходно не ни беа ни планирани бидејќи ги ангажиравме во делот за грижа на корисници наместо во администрацијата или продажбата. Подоцна, со Dynamics NAV ни се олесни работата во отворање на фирми во Битола (2006), но и во Косово (2006) и Албанија (2007).


Dynamics NAV ги намалува потребите од ресурси во други области (пари, вработени, островца од програми)

Изграден од самиот почеток како ERP, Dynamics NAV е вистински ERP и продуцира резултати за фирмата како ERP. Останатите софтвери се пред се' програми за сметководство кои отпосле се адаптирани и надоградени со нецелосни функционалности за да се викаат ЕРП. Не е до називот. До способностите на софтверот е за да се нарекува ERP.


Накусо кажано, останатите софтвери евидентираат нешто што се случило во минатото, некогаш со внесување на истите работи и по повеќе пати на различни места. Microsoft Dynamics NAV запишува еднаш, ти дава моќ да работиш денес и ти нуди поглед во иднината ...


Разликата е евидентна ... Повеќе за Dynamics NAV има на www.ERP.mk/DynamicsNAV.


Иницијално објавено како статија на LinkedIn ...0 comments

Comments


LSFacebookWider.png
LSMessengerTransparent.png
LSWhatsAppTransparent.png
LSeMailTransparent.png
LSTwitter.png
LSLinkedInTransparent.png

Поврзани производи и услуги

Сметководство

 Прегледај го форумот за сметководство и финансии и учествувај во дискусиите на фелата.

Програм за плата

Ако сте поголема организација, модулот за пресметка на плата е интегрален дел на Dynamics NAV / 365 Business Central.