top of page

Актуелни објави

MSD365BC.png

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

MSD365BC.png

Translation on Macedonian Language for Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MSD365BC.png

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MSD365BC.png

Новина за Пејпал: онлајн курс со самостојно темпо - бесплатен за првите пријавени

функционалности

блог

Дали има Ресурси за да се вика ERP софтвер?

Кратенката ERP содржи во себе планирање на ресурсите. Софтверите што се нарекуваат ЕРП треба да имаат функционалности за работа со...

пишува:

Angel Face

Автор

27.12.2021

Notebook and Fountain Pen

категории

Дали има Ресурси за да се вика ERP софтвер?

300x250_Banner dyn365bc.jpg

Најнови објави

Новост е: Карактеристики на продуктивност во веб-клиентот (2023 release wave 2)

Business Central: Интегрирано работење со Microsoft Outlook, Excel, and Teams

Бесплатна пресметка на плата за 2024 година, вклучува минат труд (стаж) и месечен ангажман

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

Новини во управувањето со складишта (Business Central 2023 release wave 2)

Ново: мобилната апликација на Business Central со сосема нови можности за скенирање на баркодови

Herbelin користи податоци собрани од Business Central за да испорача часовници од светска класа

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

Новина за Пејпал: онлајн курс со самостојно темпо - бесплатен за првите пријавени

Од контакт до сметководство: RECARO Gaming со Business Central ракува лесно со податоците

MakasIT.gif

Кратенката ERP содржи во себе планирање на ресурсите. Софтверите што се нарекуваат ЕРП треба да имаат функционалности за работа со ресурси.


Enterprise Resource Planning, скратено ЕРП, е категорија на сметководствено-деловен и менаџмент софтвер, најчесто во форма на пакет на повеќе интегрирани софтверски апликации.

Клучното во кратенката ERP е планирањето на ресурсите. Значи, софтверите што се нарекуваат ЕРП освен сметководството, комерцијата и магацинското работење треба да имаат функционалности за работа со ресурси. Дали ги имаат?

Ресурси

Ресурс е извор или набавка од кое произлегува корист за индивидуата или организацијата. Во бизнисот ресурс се дефинира како услуга или друго средство што се користи за производство на производи и/или услуги кои ги задоволуваат потребите на организацијата и желбите на индивидуата.

Како е во традиционалните програми за сметководство?

Парите и машините се ресурси. Во стандардните апликации овие ресурси се евидентираат преку модули за благајна и изводи или преку модули за основни средства. Евидентирање значи нешто што се случило во минатото. Но, дали постојат функционалности за прогнозирање на иднината?

Тоа што недостасува кај повеќето софтвери е водење на евиденција и планирање на персоналот (вработени и-или соработници) и машините во процесот на давање на услуги, производство или проектен менаџмент. Ваквите ресурси имаат своја продажна цена и свој трошок и нивните износи треба да се внесуваат во систем.

Ако не постои ентитет Ресурс во софтверскиот систем, тогаш не може да се става капацитет на ресурсот, да се одредуваат различни цени за различен тип на активности и на крајот - не може да се вградува ресурсот во фактурите.

Недостатокот од ресурси во функционалностите на софтверот фирмите го решаваат со општи термини во линиите на фактурите или користат конта за услуги. Кај основните средства пресметуваат само амортизација и толку. Во такви услови, анализата на искористеност на ресурсите или планирањето на капацитетите е речиси невозможно.

Вистински ERP содржи ресурси

Microsoft Dynamics NAV е целосен ERP систем кој во својата основа го содржи Ресурсот за додавање вредност кај производите или сервисирање, производство или водење на проекти.


Користење ресурси во деловното работење

Со ресурсот во Dynamics NAV е можно:

Три битни работи што Dynamics NAV ги прави поврзано со ресурсите се работењето на сервис, производството и водењето на проекти.

Во продолжение е пример за „богатството“ со опции во картичката за ресурс.


Пример за картичка на ресурс

Пример за картичка на ресурс

Повеќе за функционалностите за ресурсите има на www.erp.mk/DynamicsNAV/pm/Resursi.

 

Логин Системи е овластен партнер и имплементатор на сметководствени и бизнис решенија и услуги базирани на Microsoft Dynamics NAV од 2002ра година до денес.

0 comments
LSFacebookWider.png
LSMessengerTransparent.png
LSWhatsAppTransparent.png
LSeMailTransparent.png
LSTwitter.png
LSLinkedInTransparent.png

Поврзани производи и услуги

Сметководство

 Прегледај го форумот за сметководство и финансии и учествувај во дискусиите на фелата.

Програм за плата

Ако сте поголема организација, модулот за пресметка на плата е интегрален дел на Dynamics NAV / 365 Business Central.

bottom of page