top of page

Актуелни објави

MSD365BC.png

What are the steps to upgrade/migrate from Navision or Dynamics NAV to Business Central

MSD365BC.png

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

MSD365BC.png

Translation on Macedonian Language for Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

MSD365BC.png

Македонски јазик за најновиот Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 wave 2

блог

Поефтини и навремени набавки без (не)намерни грешки

Дали имате „хаос“ со набавките? Дали мислите дека можат набавките да бидат средени и со пониски цени? Дали ви се случува да не можете да...

пишува:

Angel Face

Автор

27.12.2021

Notebook and Fountain Pen

категории

Поефтини и навремени набавки без (не)намерни грешки

300x250_Banner dyn365bc.jpg

Најнови објави

Србија е десета земја во која Логин Системи инсталира или опслужува Business Central во приватниот сектор

Michelin поттикнува успех за своите мали бизниси со Microsoft Dynamics 365 Business Central

Nanoleaf станува попродуктивен за 33% со Dynamics 365 Business Central

Новост е: Карактеристики на продуктивност во веб-клиентот (2023 release wave 2)

Business Central: Интегрирано работење со Microsoft Outlook, Excel, and Teams

Бесплатна пресметка на плата за 2024 година, вклучува минат труд (стаж) и месечен ангажман

Microsoft го сертифицира македонскиот превод на Логин Системи за Dynamics 365 Business Central

Новини во управувањето со складишта (Business Central 2023 release wave 2)

Ново: мобилната апликација на Business Central со сосема нови можности за скенирање на баркодови

Herbelin користи податоци собрани од Business Central за да испорача часовници од светска класа

MakasIT.gif

Дали имате „хаос“ со набавките? Дали мислите дека можат набавките да бидат средени и со пониски цени? Дали ви се случува да не можете да ги проверувате цените во набавните фактури во однос на договорените цени со добавувачите?


Поефтини и навременени набавки без (не)намерни грешки

Набавките се важна компонента во работењето на фирмите и организациите. Водењето на набавките се одвива во неколку фази. Ако овие фази се автоматизирани и се внесуваат во софтверски систем, организациите обезбедуваат навремени набавки со поефтини цени.

Набавката почнува со иницирање на потреба од набавка - требување (види слика подолу). Ова требување ако се одобри се преминува на барање на понуди. Понудите се внесуваат во систем и се избира најповолната понуда. Избраната понуда се претвора во набавна порачка која се испраќа на понудувачот (добавувачот). Како се примаат производите/услугите за соодветната набавна порачка, се прави прием со набавна приемница која се книжи во системот и се ажурираат книгата на артикли/услуги како и залихата. Приемницата потоа се книжи финансиски систем при што се ажурира Главната книга од сметководството и книгата на добавувачи (картичките на добавувачи).


Процес на набавки

Процес на набавки

Каде се постигнува контролата на набавките?

Прво, ако во требувањето се ставени ориентирни цени, може да се споредува со реализацијата на самото требување. Историјатот на набавките може да се споредува и да се утврдува кога има повисоки цени. Второ, набавките ќе се прават со претходно одобрување со што ќе се исклучат штетните набавки за компанијата било да се направени од намерни или ненамерни грешки. Трето, откако ќе се утврди најповолната понуда, тогаш цените што ќе бидат во фактурата од добавувачот може да се споредуваат со договореното со што и (не)намерните грешки на добувачите лесно ќе се „ловат“. На крајот, целиот овој процес ќе овозможи секогаш точни книги меѓу магацинското и финансииското работење.

Работењето во систем ги прави вработените и менаџерите подисциплинирани и ги форсира да го планираат бизнисот, а потоа може да се споредува нејзината реализација.

Софтверскиот систем треба да обезбедува и работа по „старо“ со директно книжење на набавката во главната книга за оние набавки кои се мали и незначителни или за набавките кои не влијаат на материјално-магацинското работење. Со вака поставените работи во системот компанијата или организацијата се овозможува конкретна реализација на ISO стандардите.

 

Microsoft Dynamics NAV (од 2018та како Dynamics 365 'Tenerife' е најкомплетниот интегриран сметководствен систем што се нуди во Македонија. Тој е најпопуларниот ERP за мали и средни фирми во светот - 100.000 организации работат со NAV. Целосна листа на македонска локализација и надополнувања има тука.

Логин Системи е овластен партнер и имплементатор на решенија и услуги базирани на Microsoft Dynamics NAV од 2002ра година до денес.

0 comments

Comments


LSFacebookWider.png
LSMessengerTransparent.png
LSWhatsAppTransparent.png
LSeMailTransparent.png
LSTwitter.png
LSLinkedInTransparent.png

Поврзани производи и услуги

Сметководство

 Прегледај го форумот за сметководство и финансии и учествувај во дискусиите на фелата.

Програм за плата

Ако сте поголема организација, модулот за пресметка на плата е интегрален дел на Dynamics NAV / 365 Business Central.

bottom of page